Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική ιστορία, ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας και η Αθηνά,η θεά της ειρήνης και της σοφίας, αμφισβήτησαν ποιανού το όνομα θα δινόταν στην πρόσφατα χτισμένη πόλη, στο έδαφος της Αττικής. Για να σταματήσει αυτή την διαφωνία, ο Δίας (ο θεός των θεών) αποφάσισε ότι η πόλη θα έπαιρνε το όνομα αυτού που θα προσέφερε το πολυτιμότερο δώρο στους πολίτες.
Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του σε ένα βράχο και βγήκε ένα άλογο που μπορούσε να μεταφέρει έναν αναβάτη και τον οπλισμό του, να σέρνει ένα άρμα και να τους βοηθήσει να κερδίσουν τις μάχες. Η Αθηνά χτύπησε τη λόγχη της στο έδαφος και τη μετέτρεψε σε ελιά – ένα δέντρο που ήταν θρεπτικό, θεράπευε τις πληγές, το κρυολόγημα και δεν πέθαινε ποτέ. Αποφασίστηκε ότι η ελιά ήταν πολυτιμότερη στους κατοίκους της Αττικής, ως εκ τούτου η νέα πόλη ονομάστηκε Αθήνα προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.
Ακόμα και σήμερα, μια ελιά στέκεται σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με το μύθο. Λέγεται ότι όλες οι ελιές στην Αθήνα προήλθαν από την πρώτη ελιά που προσφέρθηκε από την Αθηνά. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η ελιά καλλιεργούνταν στην Ελλάδα για πάνω από 10.000 έτη. Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και του θριάμβου. Ένα στεφάνι ελιάς χρησιμοποιήθηκε για να στέψει τους ολυμπιονίκες. Τα ελαιόδεντρα κυριάρχησαν στην πετρώδη ελληνική επαρχία και έγιναν στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν τόσο ιερά που εκείνοι που τα έκοβαν καταδικάζονταν σε θάνατο ή εξορία. Στην αρχαία Ελλάδα, το ελαιόλαδο ήταν από τα απαραίτητα προϊόντα και προηγμένα σκάφη ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για τη μεταφορά του σε εμπορικά σημεία γύρω από τη Μεσόγειο. Οι ελιές έχουν μία σχεδόν τιτανική αντίσταση , μιας ζωτικής σημασίας δύναμη που τις καθιστά σχεδόν αθάνατες. Παρά τους σκληρούς χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται , υπερήφανες και ισχυρές προς τον ουρανό, αποδίδοντας καρπούς που τρέφουν και θεραπεύουν , εμπνέουν και καταπλήσσουν. Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τα θερμά ξηρά καλοκαίρια και τους βροχερούς χειμώνες ,ευνοούν τις άφθονες συγκομιδές. Η πέτρα, η ξηρασία, η σιωπή και η μοναξιά είναι ο ιδανικός βιότοπος για τη μεγαλοπρεπή ελιά.
Χρονιά με χρονιά ,βραβείο με βραβείο η ποιότητα του ελαιολάδου Ploumi αναγνωρίζεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Με σεβασμό στη γη και την παράδοση, συνεχίζουμε να προσφέρουμε το καλύτερο της φύσης.
«Απλότητα που αγγίζει την τελειότητα.» ψωμί, ελιές, ρίγανη και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ploumi. Η γεύση της Ελλάδας σε κάθε μπουκιά.
Διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την επίδραση των συνθηκών αποθήκευσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην περιεκτικότητα σε φαινόλες και στις ιδιότητες ενυδάτωσης και επανόρθωσης της επιδερμίδας
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την επίδραση των συνθηκών αποθήκευσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην περιεκτικότητα σε φαινόλες και στις ιδιότητες ενυδάτωσης και επανόρθωσης της επιδερμίδας
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιοδραστικά συστατικά, ιδιαίτερα φαινολικές ενώσεις. Αυτό το καθιστά βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Η αφθονία του ελαϊκού οξέος που κυμαίνεται γενικά από 55% έως 83%, είναι το χαρακτηριστικό που διακρίνει το ελαιόλαδο από άλλα φυτικά έλαια. Ακόμη και τα δευτερεύοντα συστατικά του ελαιολάδου, έχουν λάβει μεγάλη προσοχή από τον επιστημονικό και βιομηχανικό κόσμο. Η παρουσία αντιοξειδωτικών ενώσεων στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αξιοσημείωτη, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οξειδωτικής σταθερότητας και στην παράταση της διάρκειας ζωής.
Γενικά, οι βιοδραστικές ενώσεις επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας του προϊόντος και των αισθητηριακών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO) έχουν μελετηθεί ολοένα και περισσότερο για τη διατροφογενωμική και τις λειτουργικές τους ιδιότητες , γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των ευεργετικών για την υγεία επιδράσεων του ελαίου και της αποτελεσματικότητάς του στην πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Επίσης το ελαιόλαδο έχει διερευνηθεί ευρέως για τις δυνατότητές του στη θεραπεία τραυμάτων, στην αναγέννηση και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας καθώς οι φαινολικές ενώσεις του δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο απαιτούνται ακόμη σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων στις διαδικασίες παραγωγής και αποθήκευσης. Αυτές οι διακυμάνσεις επηρεάζουν τόσο τη χημική σύνθεση όσο και την οργανοληπτική ποιότητα του ελαίου. Για παράδειγμα, η έκθεση στο φως είναι γνωστό ότι προάγει την υδρόλυση των τριακυλογλυκερολών και επιταχύνει την αποικοδόμηση σημαντικών ενώσεων όπως οι φαινόλες και επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητα του EVOO. Αυτή η υποβάθμιση συνοδεύεται επίσης από την απώλεια άλλων δευτερευόντων συστατικών που συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία. Για αυτούς τους λόγους, για τη διατήρηση της διάρκειας ζωής του ελαίου και της θρεπτικής αξίας, πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλες πρακτικές χειρισμού σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και από τους καταναλωτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods είχε στόχο την αξιολόγηση των παραμέτρων ποιότητας ενός έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO) της Ούμπρια στην Ιταλία, αποθηκευμένου σε φωτεινές και σκοτεινές συνθήκες, με προσομοίωση πραγματικών συνθηκών που συμβαίνουν κατά τη μεταφορά, το λιανικό εμπόριο και την οικιακή αποθήκευση. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η ικανότητα των φαινολικών εκχυλισμάτων να προάγουν την επούλωση τραυμάτων σε κερατινοκύτταρα και ενδοθηλιακά κύτταρα. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών στην επούλωση τραυμάτων τόσο στο δέρμα όσο και στους ενδοθηλιακούς ιστούς.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ελαιόλαδο EVOO, που παραδόθηκε σε δοχείο από κασσίτερο και στη συνέχεια διανεμήθηκε σε διαφανή γυάλινα μπουκάλια, σφραγισμένα με μεταλλικά βιδωτά καπάκια, ελαχιστοποιώντας τον όγκο του υπερκείμενου χώρου. Το λάδι στο δοχείο από κασσίτερο αναλύθηκε αμέσως και χρησιμοποιήθηκε ως το φρέσκο, αρχικό δείγμα. Τα δείγματα που διαχωρίστηκαν αποθηκεύτηκαν στο φως (L) ή στο σκοτάδι (D) και υποβλήθηκαν σε αναλυτική παρακολούθηση μετά από τρεις, οκτώ και είκοσι τέσσερις μήνες. Αυτά τα δείγματα συγκρίθηκαν με φρέσκο λάδι, τοοποίοαναλύθηκεαμέσωςμετάτοάνοιγματουδοχείουαπόκασσίτερο.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ακατάλληλη αποθήκευση επηρεάζει σημαντικά τόσο τις παραμέτρους ποιότητας που ρυθμίζονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και τις πτυχές που συμβάλλουν στα οφέλη για την υγεία και τις αισθητηριακές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Η έκθεση στο φως επιτάχυνε την οξείδωση του EVOO, επηρεάζοντας σημαντικά τα επίπεδα υπεροξειδίου, τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα και τις συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, ιδιαίτερα σεκοϊριδοειδών, λιγνάνων και φλαβονοειδών. Στατιστικά σημαντικές διαφορές καταγράφηκαν μεταξύ του δείγματος ελέγχου και των άλλων σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, μετά την αποθήκευση. Για παράδειγμα, η έκθεση τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι σε διάστημα 24 μηνών οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της ολεοκανθάλης, της πινορεσινόλης, της λουτεολίνης και της απιγενίνης. Η απώλεια φαινολικών ενώσεων, επηρέασε τις ιδιότητες επούλωσης τραυμάτων του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO), επηρεάζοντας βασικές διαδικασίες αναγέννησης ιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολεοκανθάλη και η ολεακεΐνη, που υπάρχουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε φρέσκα εκχυλίσματα, αναδείχθηκαν ως οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στις παρατηρούμενες δερματικές επιδράσεις και στις διαδικασίες επούλωσης τραυμάτων, επιδεικνύοντας μια σημαντικά υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην προώθηση του κλεισίματος των τραυμάτων.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία της σωστής αποθήκευσης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, όχι μόνο για τη διατήρηση των αισθητηριακών και θρεπτικών ιδιοτήτων του, αλλά και για τη διατήρηση του θεραπευτικού του δυναμικού. Για τη διατήρηση των βιοδραστικών ενώσεων και τη διατήρηση των ιδιοτήτων του ελαίου που προάγουν την υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, είναι απαραίτητες οι κατάλληλες πρακτικές αποθήκευσης. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση σκοτεινών, αεροστεγών δοχείων και τη διατήρηση ελεγχόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών.
Συμπερασματικά, τα φαινολικά εκχυλίσματα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (EVOO) αντιπροσωπεύουν μια πολλά υποσχόμενη, φιλική προς το περιβάλλον λύση για την ανάπτυξη αποτελεσματικών προϊόντων ενυδάτωσης και επανόρθωσης της επιδερμίδας, υπό την προϋπόθεση ότι η ποιότητα και η σταθερότητά τους διαχειρίζονται προσεκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής και της αποθήκευσης. Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν, μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων σκευασμάτων που βασίζονται σε φαινολικάεκχυλίσματα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και να διερευνήσουν την in vivo δράση και τις συνεργιστικές επιδράσεις με άλλα φυσικά βιοδραστικά συστατικά, ανοίγοντας έτσι συναρπαστικές ευκαιρίες για την παρασκευή καινοτόμων προϊόντων θρεπτικής αξίας.
ΠΗΓΗ: https://cibum.gr/oikiaka/pote-to-elaiolado-enydatonei-kai-epanorthonei-tin-epidermida-nea-epistimoniki-meleti-dinei-safi-apantisi/