Στην παραδοσιακή φορεσιά
• την κοινωνική θέση (π.χ. πλουμιά από ασήμι ή χρυσό για γιορτές, γάμους),
• την δεξιοτεχνία της γυναίκας που τα έφτιαχνε (συνήθως κεντήματα και υφαντά),
• την αισθητική καλλιέργεια της οικογένειας.

Το ελαιόλαδο Ploumi είναι ένα αυθεντικό σύμβολο ελληνικής ποιότητας και παράδοσης, γεννημένο από το πάθος και την αφοσίωση της οικογένειας Καρεπίδη, μιας οικογένειας με βαθιές ρίζες στην τέχνη της ελαιοκαλλιέργειας. Η ιστορία του ξεκινά στον εύφορο κάμπο της Μεσσαράς στην Κρήτη, όπου η σοφία των γενεών συναντά την ευγενή ποικιλία της κορωνέικης ελιάς, προσφέροντας ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής γαστρονομικής αξίας
Η Κορωνέικη ποικιλία, που αποτελεί τον πυρήνα της παραγωγής του Ploumi, είναι από τις σημαντικότερες της Ελλάδας και καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη. Φημίζεται για την χαρακτηριστικά έντονη γεύση της, το πλούσιο αρωματικό της προφίλ και την υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμες πολυφαινόλες. Σε συνδυασμό με το μοναδικό μικροκλίμα και το εύφορο έδαφος του νησιού, δημιουργείται ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, αναγνωρισμένο διεθνώς.
Το όνομα “Ploumi” προέρχεται από την κρητική λέξη “πλουμί”, η οποία σημαίνει στολίδι ή κόσμημα.
Στην παραδοσιακή κρητική διάλεκτο, το “πλουμί” αναφέρεται συχνά σε ένα διακοσμητικό στοιχείο, είτε αυτό είναι μέρος της φορεσιάς είτε διακοσμητικό κεντητό μοτίβο.
Η λέξη αποπνέει αισθητική, παράδοση και ομορφιά, κάτι που θέλει να αποδώσει και το όνομα “Ploumi”.
Η λέξη έχει ρίζες στην έννοια του πλούτου ή της πολυτέλειας και υπάρχει και σε άλλα μέρη της Ελλαδας αλλά στην Κρήτη έχει ιδιαίτερη χρήση και πολιτισμική αξία.
Το πλουμί δεν είναι απλώς στολίδι• είναι μνήμη, τέχνη και ταυτότητα. Από τα χέρια των γυναικών της Κρήτης ξεπηδούν μοτίβα που φέρνουν ιστορία, αγάπη και πίστη στην παράδοση. Με κάθε βελονιά και κάθε υφαντό, γεννιέται ένας διάλογος ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.
• την κοινωνική θέση (π.χ. πλουμιά από ασήμι ή χρυσό για γιορτές, γάμους),
• την δεξιοτεχνία της γυναίκας που τα έφτιαχνε (συνήθως κεντήματα και υφαντά),
• την αισθητική καλλιέργεια της οικογένειας.
Η λέξη «πλουμί» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα περίτεχνα κεντήματα που στόλιζαν προικιά, ρούχα, τραπεζομάντηλα, σεντόνια. Η κάθε γυναίκα προσπαθούσε να φτιάξει πλουμιά μοναδικά, όμορφα, γιατί:
• ήταν ένδειξη αγάπης και φροντίδας,
• περνούσαν από γενιά σε γενιά,
• έδειχναν την καλλιτεχνική ψυχή των γυναικών της υπαίθρου.
Η χρήση της λέξης εμπεριέχει ένα είδος σεβασμού στο ωραίο, στο παλιό, στο φτιαγμένο με τα χέρια και την καρδιά. Στην Κρήτη, το «πλουμί» δεν είναι απλά αντικείμενο – είναι ένδειξη πολιτισμού και έκφραση της ψυχής του λαού.
Το 100% ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ploumi ξεχωρίζει για την χαμηλή του οξύτητα (κάτω από 0,3%) που αποτελεί δείκτη ανώτερης ποιότητας, για τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά σε υψηλές συγκεντρώσεις, που το καθιστούν υγιεινό, και το ιδιαίτερο άρωμά του.”
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό μας “Ploumi” έχει αποσπάσει βραβεία για την απαράμιλλη ποιότητά του.